13/07/2012

Περίεργες πληροφορίες (από τον ίδιο) για το θέαμά του στο Ηρώδειο

«Ο Ζαρ χρησιμοποιεί μια σωλήνα λέιζερ 20 βατ, γι' αυτό ο ίδιος αναγκάζεται να φορά ειδικά γάντια ασβεστίου», μας πληροφορεί η ιστοσελίδα του Ζαν-Μισέλ Ζαρ, χωρίς να «διευκρινίζει» αν τα... βατ αυτά θα έρθουν και στο Ηρώδειο
Δεν τα λέει καλά ο Ζαρ...

Η γνωστή παροιμία, «ακόμα δεν τον είδαμε, Γιάννη τον εβγάλαμε», αντιστρέφεται στην περίπτωση ενός... Γάλλου Γιάννη, που ακόμα δεν μας είδε κι ήδη έβγαλε, ο ίδιος ή κάποιοι συνεργάτες του, αυθαίρετα συμπεράσματα. Διότι, αν θελήσει κάποιος να πληροφορηθεί από την επίσημη ηλεκτρονική διεύθυνση του Ζαν-Μισέλ Ζαρ (www.JARRE.NET) o,τιδήποτε σχετικά με τις δύο συναυλίες που θα δώσει στις 19 και 20 Ιουνίου στο Ηρώδειο, μόνο ό,τι έχει μέχρι σήμερα επισήμως συμφωνηθεί και ανακοινωθεί δεν θα διαβάσει!
 
Οπως λοιπόν αναφέρεται στο κείμενο «Ραντεβού στην Ελλάδα», με ημερομηνία καταχώρησης 28/2/2001, «ένα μεγάλο γεγονός προετοιμάζεται στην ιστορική πρωτεύουσα της Ελλάδας. Μετά από πρόσκληση της ελληνικής κυβέρνησης, το Ωδείο του Ηρώδου του Αττικού θα φωτιστεί για τις δύο συναυλίες του Ζαρ στις 19 και 20 Ιουνίου του 2001.

Ο Ζαν-Μισέλ πέρασε τις τελευταίες ημέρες στην Ελλάδα με τον Ελληνα υπουργό Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο και την Ελληνίδα πρέσβειρα καλής θελήσεως της ΟΥΝΕΣΚΟ, Μαριάννα Βαρδινογιάννη, προετοιμάζοντας το γεγονός».

Ενστάσεις έχουμε από την πρώτη παράγραφο. Και δεν αναφερόμαστε σ' αυτό το «Αθήνα, η ιστορική πρωτεύουσα της Ελλάδας» -που δεν είναι. Αλλά στο άλλο, αυτό το «μετά από πρόσκληση της ελληνικής κυβέρνησης», που εξ' όσων γνωρίζουμε ουδεμία σχέση είχε με την πρόσκληση την οποία είχε αρχικώς απευθύνει στον Ζαρ η κ. Βαρδινογιάννη. Ανακριβής φαίνεται να είναι και η πληροφορία, ότι ο Γάλλος καλλιτέχνης πέρασε αρκετές μέρες συζητώντας με τον υπουργό Πολιτισμού τα των συναυλιών. Απ' ό,τι πληροφορηθήκαμε, ο Ζαρ είχε μόνον μία συνάντηση μαζί του, όταν και ανακοινώθηκε πως οι δύο συναυλίες θα ενταχθούν στις εκδηλώσεις της «Πολιτιστικής Ολυμπιάδας». Η ένταξη στην «Πολιτιστική Ολυμπιάδα» δεν αναφέρεται στο διαδικτυωμένο κείμενο, αναφέρεται όμως ότι οι συναυλίες εντάσσονται στο Ελληνικό Φεστιβάλ και πως πρόκειται «για φιλανθρωπικού χαρακτήρα εκδηλώσεις, τα έσοδα των οποίων θα διατεθούν στην ΟΥΝΕΣΚΟ» και όχι για την ανέγερση του νέου Μουσείου της Ακρόπολης αλλά και για τους σκοπούς του Ιδρύματος «Ελπίδα» για το Παιδί και την Οικογένεια, όπως γνωρίζαμε έως τώρα. Εστω.

Παρακάτω ο Ελληνας αναγνώστης εισπράττει κι άλλη έκπληξη και μαζί του την ίδια εισπράττει μάλλον και ο Βαγγέλης Παπαθανασίου: το κείμενο αναφέρει πως κάθε συναυλία θα χωρίζεται σε δύο μέρη, στο πρώτο εκ των οποίων θα εμφανιστεί επί 45λεπτο το συγκρότημα «Βίζιτορς» και θα ακολουθήσουν άλλα 80 λεπτά στο β' μέρος με τη μουσική του Ζαρ, ενώ μια «από τις εκπλήξεις των συναυλιών θα είναι πιθανότατα μία σύνθεση που ο Ζαρ θα παίξει μαζί με τον Βαγγέλη, τον διασημότερο Ελληνα ορχηστρικό συνθέτη».

Πραγματική έκπληξη για τους διοργανωτές που δεν γνωρίζουν τίποτε τέτοιο, αλλά και σύμφωνα με πληροφορίες μας και για τον Παπαθανασίου, που επίσης αγνοεί τη συμμετοχή του!

Εχει όμως κι άλλα: «Η ελληνική κυβέρνηση», επιμένει το κείμενο, «ζήτησε από τον Ζαν-Μισέλ να συνθέσει ένα ειδικό ύμνο για την περίσταση, με τίτλο "Υμνος για την Ακρόπολη και για το Αρχαιοελληνικό Πνεύμα", ο οποίος θα παραμείνει ως επίσημος ύμνος της Ακρόπολης»! Εδώ πια δεν μένουμε μόνον εμείς άφωνοι αλλά κι οι Ελληνες συνθέτες. Ευτυχώς είναι κι αυτό ανακρίβεια, αφού η ελληνική κυβέρνηση ουδέποτε ζήτησε απ' ό,τι ξέρουμε τέτοιο πράγμα από τον Ζαρ. Οσο για τον «Υμνο» που πράγματι συνθέτει, το έκανε οικειοθελώς, δηλώνοντας μάλιστα πως πάντα ονειρευόταν να γράψει κάτι αφιερωμένο στην αρχαία Ελλάδα.

Αυτά περί του κατατοπιστικού κειμένου στο επίσημο «σάιτ» του καλλιτέχνη, που μεταξύ πολλών άλλων περιλαμβάνει και μία επιπλέον πληροφορία, η οποία δεν θα χαροποιήσει ιδιαίτερα τους αρχαιολόγους της Α' Εφορείας στην οποία υπάγεται το Ηρώδειο: «Ο Ζαρ», διαβάζουμε, «χρησιμοποιεί μία σωλήνα λέιζερ 20 βατ, τόσο μεγάλης ισχύος δηλαδή, που ο ίδιος αναγκάζεται να φορά ειδικά γάντια ασβεστίου για να μην καίει τα χέρια του»! 
 
 
Ν. ΧΑΤΖΗΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 06/03/2001

No comments:

Post a Comment