Forhistorien er denne:
Hvordan profilerer man Danmark i udlandet?
Det var temaet for en konference i København tidligere i år arrangeret af Udenrigsministeriet for private virksomheder og offentlige institutioner. Med blandt foredragsholderne var Elisabeth Sandager, som er den danske direktør for Bang & Olufsen i Frankrig og den franske musiker Jean Michel Jarre, som den franske afdeling af B&O har et tæt samarbejde med på den kreative side.
Elisabeth Sandager gav sit bud på, hvordan man kan gøre langt mere for ikke bare at profilere, men højprofilere Danmark i udlandet. Den franske elektroniske musiks super komponist og musiker Jean Michel Jarre tog som lidt af en overraskelse tråden op med at udkaste en ide, der i virkeligheden er en gammel drøm; nemlig drømmen om at opføre en gigantisk koncert i Danmark på en vindmøllemark. Og hans vindmøllevision går helt tilbage til midten af 70´erne, hvor han lancerede succesalbummet ”Oxygene”.
Nu vil tidspunktet i følge den franske musiker imidlertid være helt oplagt til at gøre drøm til virkelighed, fordi der i anledning af, at Danmark til næste år overtager EU formandskabet helt generelt vil være fokus på Danmark. Så hvorfor ikke bruge timingen til i forbindelse med koncerten også at kaste spotlight på et af de områder, hvor Danmark er foregangsland som netop vindmølleenergi og miljøbeskyttelse, spørger Jean Michel Jarre.
- Hele vindmøllekonceptet synes jeg er en intelligent og generøs ide, som først og fremmest er meget dansk. Frankrig har fra tidernes morgen stået for den gode mad og vin, mode og parfume, og et land som Holland har profileret sig som cykellandet, en ide de sikkert har tyvstjålet fra Danmark, siger Jean Michel Jarre med et grin.
- Nu kunne det være oplagt for Danmark at profilere sig som landet med vindmølleenergi, en ide som er knyttet til en vision og etik, der er helt i tråd med tiden. Og her taler jeg ikke bare som kunstner, for jeg mener, at det danske element i en sådan koncert vil være så stærkt, at det rækker ud over en enkelt kunstners arbejde, tilføjer han.
- Jeg har haft denne gamle drøm om en vindmøllekoncert i Danmark, og nu har jeg via mit samarbejde med Elisabeth Sandager taget ideen op igen som et projekt i fællesskab.
Hun har som udlandsdansker og leder af B&O i Frankrig en personlig erfaring om, hvordan man via sit professionelle arbejde kan være med til at profilere Danmark i udlandet
Vi mødte Jean Michel Jarre lige inden den officielle åbning af Bang & Olufsens nye butik i Danmarkshuset i Paris og fik en snak om poesi, musik, visioner og vindmøller.
Og med Jean Michel Jarre er det lidt som med vindmøller, når først de er i gang, er det en energi, der ikke sådan er til at stoppe.
Vindmøller er poesi
- Vindmøller står for mig som et element af poesi og avantgarde, fortid og nutid på én gang, en sammenhæng som svarer til det kunstneriske udtryk i min musik.
Vinden er jo et element, der som vand går tilbage fra skabelsen af planeten; men hvor der gennem tiden rent kunstnerisk er lavet meget om vand, er der skabt meget lidt om vinden. Og det er jo utroligt, for man behøver bare at blive passager på et fly og se, hvad der sker med vinden og lyset, når først man stiger op. Det giver tusind ideer, som farer gennem hovedet. Vinden kan transportere det værste eller det bedste, det er op til os at vælge. Vinden bliver motoren og hjertet i min koncert.
Når man taler om vind i al almindelighed, taler man næsten altid om, hvordan man kan modstå vinden. Jeg vil gerne i den musik, jeg er ved at komponere specielt til koncerten, udtrykke, hvordan man kan gå med vinden og bruge vindens styrke.
Derfor vil jeg i Danmark skabe et team af ”Wind People”, folk der som sejlere, navigatører og windsurfere ved noget om, hvordan man arbejder med vinden. Jeg ser min rolle som en slags katalysator for projektet, men i samarbejde med danske kunstnere.
Jeg har også en ide om at bruge danske børn i projektet, som skulle lave tegninger om vindmøller, tegninger som eventuelt vil blive projiceret under koncerten, siger Jean Michel Jarre.
Den franske musiker og komponist er kendt verden over for sine spektakulære og stort opsatte koncerter med så forskellig baggrund som Akropolis, Eiffeltårnet og de ægyptiske pyramider, hvor lyd, billede og specielle showeffekter går op i en kreativ helhed. Jarres mega koncerter kræver en solid organisation; men også på det rent praktiske plan i forbindelse med koncerten i Danmark vil den franske musiker benytte sig af den lokale danske infrastruktur og blandt andet trække på den erfaring med afvikling af meget store koncerter, som Muskelsvindfonden en af de foreløbige partnere i projektet, har.
- Jeg har en ide om at lave en infrastruktur til koncerten i Danmark, der skal være ”soft” som vinden. Det er meningen, at hele installationen skal integreres i og flyde sammen med landskabet. Jeg er i øvrigt overbevist om, at det vil blive nemmere at lave en koncert på en dansk vindmøllemark end at lave koncert i ørkenen ved pyramiderne, smiler Jean Michel Jarre.
Alt i alt ser den franske komponist og musiker optimistisk på projektets gennemførelse. Også selvom der til koncerten i 2002 skal skaffes den nette sum af tre millioner Euros svarende til omkring 25 millioner danske kroner.
Udover Muskelsvindfonden tæller den foreløbige sponsorgruppe vindmøllefirmaet NEG Micon; men der er også kontakter ude til Carlsberg og Tuborg som potentielle partnere, fortæller Jean Michel Jarre.
I de kommende uger vil der blive arbejdet på at motivere den offentlige sektor og private som halvoffentlige selskaber til at være med til at finansiere de to tredjedele af det samlede budget, som endnu mangler, for at projektet økonomisk kan komme på plads. Den umiddelbare reaktion har generelt har været positiv, fortæller Jean Michel Jarre, men tilføjer, at nu må man absolut videre med finansieringen.
En nødvendighed
- En mark med vindmøller er ikke bare smuk i sig selv og en smuk ide, men står også for en pragmatisk nødvendighed i dag, som går udover den hippie-ide, som kom til udtryk i 70´erne, siger Jean Michel Jarre.
- Men positive værdier og budskaber om fred er nogle gange svære at få ud i verden, fordi de kan være meget neutrale i deres udtryk. Den erfaring har jeg blandt andet fra mit arbejde som UNESCO ambassadør. Det er nemmere med krig og vold, som de seneste triste begivenheder i New York og deres massive mediedækning desværre viste, siger Jean Michel Jarre.
Den franske musiker ved noget om mediedækning, for hans egne megakoncerter har tradition for at blive transmitteret til et kæmpe publikum i blandt andet Asien, USA og Kina.
En Jarre vindmøllekoncert på dansk grund ville også kunne give genklang i medierne og dermed sætte fokus på Danmark på et bredt internationalt niveau. Som Jarre siger, vil det være et projekt, som nemt kan forstås af alle, for vinden er universel, og alle mennesker har et forhold til vinden.
Spørgsmålet er så, om man kan finde de sidste to millioner Euros, så man også i Kina til næste efterår vil kunne se de danske vindmøller dreje rundt til Jean Michel Jarres vindmøllemusik.
Pia Loyau centralnordjyske.dk
No comments:
Post a Comment